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BROCHURE # 5 

DEFERRED IMPACT FEES 

 

Q. What are impact fees? 

A.  Impact fees are charges authorized by 
Chapter 82.02 of the Revised Code of 
Washington (RCW) and imposed on new 
development activity that creates 
additional demand and need for public 
facilities.  Kitsap County, in accordance 
with Kitsap County Code Title 4, Section 
4.110, collects the impact fees for 
schools, roads and parks. 

Q. What are deferred impact fees? 

A.  Deferred impact fees are impact fees charged to 
specific building permits where the fee is allowed to 
be “deferred” or “paid later” at a time when the 
project is complete, prior to requesting final building 
inspection. 

Q. How do I get my impact fees “deferred?” 

A.  When submitting an application for a building 
permit, a request can be made to “defer” the impact 
fees.  To do so, a “Deferred Impact Fee 
Acknowledgement” form (See reverse) must be 
completed and signed by the owner of the property, 
agreeing that the fees will be paid prior to requesting 
final building inspection. (This form may be submitted 
either upon application or just prior to permit 
issuance.) 

Q. Can my Builder or Real Estate Agent sign the 
Deferred Impact Fee Acknowledgement? 

A.  No, only the legal owner of the property on which 
a building permit is issued for, can sign the Deferred 
Impact Fee Acknowledgement unless the “agent” has 
legal power of attorney specifically authorizing the 
person to act as an agent for the owner.  A certified 
original of such document would need to be 
presented, and a copy submitted to DCD along with 
the Acknowledgement. 

Q. When do deferred impact fees need to be 
paid? 

A.  Impact fees may be paid at any time prior 
to requesting a final building inspection.  
Once the impact fees are paid you can 
request a final building inspection.  When the 

final building inspection is performed and 
approved, the Certificate of Occupancy 

will be placed on the building permit 
placard 

Q. Can I move in or use the building before I pay 
the impact fees? 

A.  No, the International Building Code, Section 110.1 
(IRC R110.1) states in part:  No building or structure 
shall be used or occupied until the building official 
has issued a Certificate of Occupancy.  The 
Certificate of Occupancy will not be issued until all 
impact fees are paid and all SDAP and building 
inspections are approved. 

Q. How do I ensure my permit does not expire? 

A.  Building permits, when issued, are good for 180 
days.  Permit expiration dates are then automatically 
extended by having inspections performed, resulting 
in an expiration date of 180 days from the last 
inspection.  In other words, if an inspection is 
performed within every 180 days, a building permit 
will remain active until the building is complete. 

Q. Will my deferred impact fee amounts change? 

A.  No, once a building permit application is received, 
the impact fees for that project are determined based 
on the impact fee amounts effective on that date, as 
determined by KCC Section 4.110 (which can be 
seen on our website www.kitsapgov.com) and will not 
change over the course of the permit.  However, 
once the structure has been completed or the permit 
expired, then, if not paid within 30 days, interest and 
the costs of collection may be added to the total due.
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